Φυσική

Εγγραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες


Ο εγγραμματισμός στις Φυσικές Επιστήμες (Φ.Ε.), σύμφωνα με το πλαίσιο αξιολόγησης του PISA 2006, αναφέρεται:Στην επιστημονική γνώση του μαθητή και στην ικανότητά του να χρησιμοποιεί αυτήν τη γνώση για να αναγνωρίζει τα επιστημονικά ζητήματα, να αποκτά νέα γνώση, να εξηγεί φαινόμενα με επιστημονικό τρόπο και να οδηγείται σε συμπεράσματα, βασισμένα σε επιστημονικά τεκμήρια για θέματα σχετικά με τις Φ.Ε. και την τεχνολογία. 

Στην κατανόηση της επιστήμης ως μιας μορφής ανθρώπινης γνώσης και διερεύνησης. 

Στην επίγνωση τού πώς η επιστήμη και η τεχνολογία διαμορφώνουν το υλικό, πνευματικό και πολιτισμικό περιβάλλον. 

Στην προθυμία του για ενασχόληση και συμμετοχή ως ενεργού πολίτη σε ζητήματα που σχετίζονται με τις Φ.Ε. Η χρήση της έννοιας εγγραμματισμός στις Φ.Ε. υπογραμμίζει τη σημασία που δίνει το PISA στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης στην καθημερινή ζωή, σε σχέση με την απλή αναπαραγωγή της παραδοσιακής σχολικής εκδοχής της επιστημονικής γνώσης.Για την αξιολόγηση του εγγραμματισμού στις Φ.Ε. συνεκτιμώνται τέσσερα αλληλένδετα στοιχεία: το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι ερωτήσεις που καλούνται οι μαθητές να απαντήσουν, οι ικανότητες που απαιτούνται από τους μαθητές για την απάντηση των ερωτήσεων, η γνώση και οι στάσεις των μαθητών.

sci_literacy

ακολουθούν παραδείγματα θεμάτων..

ΤίτλοςPDF
Αιολικά πάρκα
Αλλαγή κλίματος
Αντηλιακά
Βιοποικιλότητα
Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
Γυαλιστικό χειλιών
Διάρκεια της ημέρας
Δουλεύοντας με τη θερμότητα
Ενδύματα
Εξέλιξη
Ζύμη για ψωμί
Η διάβαση της Αφροδίτης
Η ευλογία των ποντικιών
Η συμπεριφορά του αγκαθερού
Ημερολόγιο του Σεμμελβάις
Καλαμπόκι
Καταλυτικός μετατροπέας
Κίνδυνος για την υγεία
Κλώνοι μοσχαριών
Κλωνοποίηση
Λεωφορεία
Μαίρη Μόνταγκιου
Μύγες
Όζον
Όξινη βροχή
Πόσιμο νερό
Τερηδόνα
Το Γκραντ Κάνιον
Το κάπνισμα
Το φως των άστρων
Υπέρηχος
Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Φυσική άσκηση
Χειρουργικές επεμβάσεις


Διαδραστικές δραστηριότητεςARKive education (Εξαιρετικές παρουσιάσεις και υλικό για τους ζωντανούς οργανισμούς)

Ταινίες - Βίντεο

Ανάπτυξη εμβρύου (πτηνού)

Η ομορφιά της επικονίασης 


Εκπαιδευτικά Λογισμικά – Online εφαρμογές, σχετικά με τις Φ.Ε.

(Λόγω της φύσης του αντικειμένου δεν διαχωρίζονται ως προς τη γλώσσα)


Εργαστηριακός προσομοιωτής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών κυκλωμάτων. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα δωρεάν για δοκιμή απεριορίστου χρόνου. 2. Interactive Physics

Το λογισμικό αυτό είναι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα δημιουργίας προσομοιώσεων για αρκετούς τομείς στη διδασκαλία της φυσικής όπως Διανύσματα, Κίνηση σε μια διάσταση, Ενέργεια, Έργο, Ορμή, Νόμοι διατήρησης, Κρούσεις, Αντίσταση του αέρα, Κινητική Θεωρία – Θερμοδυναμική Κίνηση σωματιδίων, Μαγνητισμός – Ηλεκτρομαγνητισμός, Στατικός ηλεκτρισμός, Νόμοι του Newton, Τριβή, Βολές και πύραυλοι, Κίνηση πλανητών – δορυφόροι, Δυναμική στερεού σώματος, Ταλαντώσεις – ελατήρια, Κυμάνσεις, Ισορροπία-μηχανές. Περισσότερα στη διεύθυνση.

Διασκεδαστικές, διαδραστικές προσομοιώσεις, στηριζόμενες σε έρευνα. Προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων από το έργο PhET™ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Phun is a typically Swedish invention – functional, free, educational but fun at the same time. If you’re studying physics then you should get a lot of enjoyment out of this “game”.

The game allows you to explore the forces of gravity and friction plus aspects of density, elasticity, viscosity and inertia in a “virtual sandbox”. This basically allows you to create two-dimensional objects and then see how these react according to different physical forces. The game is hugely effective at creating realistic states and effects and forces on your objects. It’s a shame that it doesn’t support 3D objects although the developers say this has been done to make the interface simpler.

Physion is a 2D Physics simulation software. It can be used to easily create a wide range of interactive physics simulations and educational experiments. Teachers may find it particularly useful since it can be used as a virtual physics laboratory through which they can demonstrate some basic physics concepts in the classroom.

HEAD

Software features: 

Drawing 2D & 3D equipotential surfaces and electric field lines 

Dealing with many kinds of charges : Point , Linear and page charges with limited or unlimited length , Conductive spheres and Di Electric boundaries 

Accurate calculations . It finds potential by REAL mathematical integration (not inaccurate numerical calculation of integrals) 

Helps your imagination by Colored electric potentials , Colored E field values and individual charge E vectors 
Drawing the route of a projectile charge influenced by other charges 
Topographical and colored view of potential and E field value 
Software usage: Personal use 
Class demonstrations: enrich your electromagnetism course by visualizing subjects for your students in classroom with this software 
Computer site install: let students interact with electrostatics concepts and get a better understanding of them.

The Kinematic Graphs software package is available for free. Using this tool you are able to create graphs fast by dropping graph segments of lines, parabolas on a velocity time graph for instance and the computer draws acceleration time or displacement time graphs for you. You are able to allow the students to use the software or use it to create tests or laminated flash cards with its output. To download Physiki ver 1.2 for free click ΕΔΩ.

2013-02-23_2024
Το ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο «Ιπτάμενες μηχανές» περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών σεναρίων με δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο – κοινό για όλα τα σενάρια. Το βασικό θέμα των εκπαιδευτικών σεναρίων που περιλαμβάνει το πακέτο είναι οι ιπτάμενες μηχανές που κατά την πορεία του χρόνου επινόησε ο άνθρωπος. Κεντρικός άξονας του εκπαιδευτικού πακέτου είναι η μελέτη και ο πειραματισμός κατασκευής αρχέτυπων μοντέλων, τόσο πραγματικών όσο και εικονικών, χρησιμοποιώντας και συνδυάζοντας γνώσεις και δεξιότητες από τις περιοχές των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Τεχνολογίας. Σε κάθε σενάριο οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν το ψηφιακό υλικό των προτεινόμενων εκπαιδευτικών λογισμικών, να κατασκευάσουν, από απλά υλικά, το πραγματικό μοντέλο κάθε μηχανής και να ανακαλύψουν, με τη βοήθεια εικονικών μοντέλων, τις φυσικές αρχές λειτουργίας της. ΛΗΨΗ (Μέγεθος 210ΜΒ)

  

9. Επαναληπτικές Διαδικασίες


Oλοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο που περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών σεναρίων με δραστηριότητες, οι οποίες εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο – κοινό για όλα τα σενάρια. Το βασικό θέμα των εκπαιδευτικών σεναρίων που περιλαμβάνει το πακέτο είναι η έννοια της «επανάληψης», στα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες την τεχνολογία και την πληροφορική, εστιάζοντας όμως ιδιαίτερα στα fractals και τις ιδιότητες τους. Τα 13 εκπαιδευτικά σενάρια δομούνται σε τρεις κύριες ενότητες ενώ οι κύριοι άξονες κάθε σεναρίου είναι η μελέτη και ο προβληματισμός με αφορμή εισαγωγικά κείμενα-ψηφιακό υλικό, η υλοποίηση δραστηριοτήτων αρχικά με μολύβι και χαρτί και στη συνέχεια σε προγραμματιστικό περιβάλλον με διερευνητικού τύπου αρχεία, που στόχο έχουν την ενεργή εμπλοκή των μαθητών σε αυτά τα περιβάλλοντα έτσι ώστε να διερευνήσουν μορφές, πρότυπα και φαινόμενα, καθώς και να επιλύσουν με δημιουργικό τρόπο προβλήματα. ΛΗΨΗ (Μέγεθος 261ΜΒ)

  
(για να κατεβάσετε τα επεισόδια, κάνετε δεξί κλικ και επιλέγετε “αποθήκευση προορισμού ως”/”save target as”)Το ηλεκτρο-δωμάτιο είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι για τον ηλεκτρισμό. Το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Ε’ δημοτικού και μέσω αυτού επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόνπερισσότερο οι διδακτικοί στόχοι της ενότητας “Ηλεκτρισμός” του σχολικού βιβλίου “ΦΥΣΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Ερευνώ και Ανακαλύπτω” (ΥΠΒΔΜΘ, ΠΙ), σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετικά το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Το παρόν παιχνίδι αναπτύχθηκε στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας στο Διαπανεπιστημιακό Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας για την Εκπαίδευση»Περιγραφή

Το “ηλεκτρο-δωμάτιο” αποτελεί μια προσπάθεια υλοποίησης ενός ρεαλιστικού διαδραστικού περιβάλλοντος, το οποίο προσομοιώνει ένα πραγματικό «εργαστήριο» ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο με βάση την ανακαλυπτική θεωρία προσέγγισης της γνώσης και εμπεριέχει χαρακτηριστικά που απορρέουν από τις εποικοδομητικές θεωρίες μάθησης. Έχει σαν πρωταρχική του επιδίωξη τόσο την ενθάρρυνση της μάθησης όσο και την διασκέδαση του μαθητή και περιλαμβάνει ένα πλήθος από διαδραστικά πειράματα, τα οποία παρουσιάζονται περισσότερο ως ρεαλιστικές αναπαραστάσεις αντικειμένων και διατάξεων της καθημερινής ζωής και λιγότερο ως εργαστηριακές ασκήσεις.

ΣτόχοςΟ κεντρικός στόχος του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να ανακαλύψει όλες τις κρυμμένες δοκιμασίες, με ένα ελάχιστο αρχικών οδηγιών και να τις επιλύσει, συγκεντρώνοντας έτσι το μεγαλύτερο δυνατό σκορ.


  • Stelarium , ένα ψηφιακό πλανητάριο. Προσφέρει υψηλή ποιότητα απεικόνισης σε πραγματικό χρόνο, με τους πλανήτες να κινούνται κανονικά σαν να παρατηρεί κανείς με τηλεσκόπιο ή κυάλια από την προεπιλεγμένη τοποθεσία στη Γη. (users guide)

  • Open Universe, ένα πρόγραμμα που προσομοιώνει τα σώματα του ηλιακού μας συστήματος σε πραγματικό χρόνο και μάλιστα με απεικόνιση full 3D. Έτσι σας δίνεται η δυνατότητα να μελετήσετε τις τροχιές πλανητών ή διαστημοπλοίων. Μπορείτε να ελέγξετε τον ρυθμό με τον οποίο περνάει ο χρόνος και να οδηγήσετε και κάποιο από τα διαστημόπλοια. (έχει κάποιες ιδιαίτερες τεχνικές απαιτήσεις)

  • Kstars, είναι άλλο ένα ψηφιακό πλανητάριο. Παρέχει ακριβή γραφική απεικόνιση του ουρανού. Μπορεί κανείς να ορίσει την τοποθεσία του πάνω στην Γη και να πάρει μια εικόνα του ουρανού που αντιστοιχεί σε αυτήν. Η βάση δεδομένων του Kstars φτάνει τα 100 εκατομμύρια άστρα, 13 χιλιάδες αντικείμενα, 8 πλανήτες, τον ήλιο, το φεγγάρι, μετεωρίτες και αστεροειδείς.

  • Celestia , ένας προσομοιωτής διαστήματος σε full 3D. Με το Celestia μπορείτε να ταξιδέψετε στο ηλιακό μας σύστημα αλλά και πέραν των ορίων αυτού ή ακόμη και του γαλαξία μας! 100000 άστρα για να εξερευνήσετε με τον μοναδικό τους φωτισμό και υφή. Με κάθε κλικ πάνω τους μπορείτε να πάρετε πληροφορίες όπως την μάζα ή την λαμπρότητα. Επίσης υπάρχει “search” για άμεση εύρεση σωμάτων και μεταφορά σ’ αυτά.

  • Free software to draw sky charts, This program enables you to draw sky charts, making use of the data in 16 catalogs of stars and nebulae. In addition the position of planets, asteroids and comets are shown. The purpose of this program is to prepare different sky maps for a particular observation. A large number of parameters help you to choose specifically or automatically which catalogs to use, the colour and the dimension of stars and nebulae, the representation of planets, the display of labels and coordinate grids, the superposition of pictures, the condition of visibility and more. All these features make this celestial atlas more complete than a conventional planetarium.

  • Gpredict, is a real-time satellite tracking and orbit prediction application. It can track an unlimited number of satellites and display their position and other data in lists, tables, maps, and polar plots (radar view). Gpredict can also predict the time of future passes for a satellite, and provide you with detailed information about each pass. Gpredict is different from other satellite tracking programs in that it allows you to group the satellites into visualisation modules. Each of these modules can be configured independently from the others giving you unlimited flexibility concerning the look and feel of the modules. Naturally,Gpredict will also allow you to track satellites relatively to different observer locations – at the same time.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...