12 Ιαν 2017

Εuropeana Music: μια νέα διαδικτυακή πηγή γεμάτη μουσική!

Το ψηφιακό ηχητικό αποθετήριο Europeana Sounds λάνσαρε επισήμως μια νέα διαδικτυακή πηγή γεμάτη μουσική προς εξερεύνηση και διασκέδαση: την Europeana Music. Στο www.europeanasounds.eu/sounds/music θα βρείτε μεταξύ άλλων τις πρώιμες

ηχογραφήσεις του Mozart, μια συναυλία των Smashing Pumpkin και περίπου 250.000 μοναδικά πολιτιστικά αντικείμενα, για επαγγελματίες μουσικούς, ακαδημαϊκούς, αλλά και για όποιον αγαπά τη μουσική.


Το Europeana Music είναι το νέο πολιτιστικό προϊόν της Europeana, της ψηφιακής πλατφόρμας που συγκεντρώνει την πλούσια ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά και την καθιστά προσβάσιμη στο κοινό, για έρευνα, μάθηση, εργασία ή ακόμα και διασκέδαση. Μουσικοί, ιστορικοί, ακαδημαϊκοί ή κάποιος που αναζητά κάτι καινούργιο μπορούν να ψάξουν, να περιηγηθούν και να κατεβάσουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας από 50 ευρωπαϊκά ινστιτούτα σε ένα μόνο site.


Πρόκειται ουσιαστικά για μια θεματική συλλογή ψηφιακών αρχείων μουσικής από την μεγάλη βάση δεδομένων της Europeana, με μεγάλο εύρος και ποικιλία που εκτείνεται από τον Monteverdi μέχρι ηχογραφήσεις σπάνιων τραγουδιών, παραδοσιακών χορών, ή ακόμα και συναυλιών σύγχρονων συγκροτημάτων. Επιπρόσθετα, εκτός από την περιήγηση στο site, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να ακούσουν σπουδαία άγνωστα τραγούδια από την τεράστια συλλογή του ραδιοφώνου Europeana Radio. 

Να σημειωθεί ότι το λανσάρισμα του αποθετηρίου Europeana Music έγινε επίσημα κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του Europeana Sounds “Ξεκλειδώνοντας μουσικές συλλογές”, που έλαβε χώρα στη Λιθουανία στις αρχές Νοεμβρίου, στο Πανεπιστήμιο Vilnius.


H Europeana αποτελεί την ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα για την πολιτιστική κληρονομιά, συλλέγοντας και παρέχοντας online πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια ψηφιακά αντικείμενα από 3.500 βιβλιοθήκες, αρχεία, οπτικοακουστικές συλλογές και μουσεία όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων, φωτογραφιών, μουσικών αρχείων, αντικειμένων 3D, ακόμα και πινάκων ζωγραφικής.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Europeana Sounds, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει διαδικτυακή πρόσβαση σε έναν σημαντικό αριθμό οπτικοακουστικών ψηφιακών αντικειμένων. Περισσότερες από 1.000.000 ηχογραφήσεις υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμες μέσα από την Ευρωπαϊκή πολιτιστική πύλη Europeana, καλύπτοντας ένα εντυπωσιακό εύρος θεμάτων από την κλασική μέχρι την παραδοσιακή μουσική και από τις προφορικές παραδόσεις μέχρι και τους ήχους της φύσης.


Μεταξύ των 24 ευρωπαϊκών φορέων που συμμετέχουν στο Europeana Sounds, συμμετέχουν και δύο φορείς από τη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής εμπλουτίζει το ηχητικό τοπίο του προγράμματος με περισσότερα από 9.000 αρχεία από την πλούσια μουσική παράδοση της χώρας μας, ενώ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει αναλάβει την τεχνική υποδομή του έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...