17 Δεκ 2015

Από το ημερολόγιο της Κλειώς - Καταγραφή 7η - Σίντο

Έχουν περάσει αρκετές μέρες μετά το τσουνάμι και οι άνθρωποι προσπαθούν να γιατρέψουν τις πληγές τους. Τόσο η πόλη όσο και οι ίδιοι έχουν ζωγραφισμένη τη θλίψη στο πρόσωπό τους αλλά , όπως λέει και η Ήρα –φίλη μου πια-η ζωή συνεχίζεται. 

Σιντοϊστικό Ιερό της Ιτσουκουσίμα

Κάνουμε ατέλειωτες συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα , για την απερισκεψία και την ανευθυνότητα των ανθρώπων, για το πόσο όμορφος και μοναδικός είναι αυτός ο πλανήτης και το πόσο θεωρείται δεδομένος και άφθαρτος.

Όμως πάντα , σύμφωνα με την Ήρα, οι άνθρωποι θα πληρώσουν το τίμημα αυτών τους των πράξεων απλά δε το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα. Οι συζητήσεις αυτές συνοδεύονταν και από εξορμήσεις στην ιαπωνική φύση. 




Τορίι του Ιερού Μέιτζι , Τόκυο
Η Ήρα πιστεύει πως αν μου δείξει τις ομορφιές της Ιαπωνίας – που ομολογώ είναι μοναδικές- θα μου έφτιαχνε τη διάθεση για να συνεχίσω το ταξίδι μου . Η αλήθεια είναι πως ζώντας από κοντά την καταστροφή του τσουνάμι, τα συναισθήματα και οι σκέψεις μου κάθε άλλο παρά αισιόδοξες ήταν. 

Έτσι λοιπόν κάποια στιγμή με οδηγεί στην οροσειρά Kii που αποτελεί ιερό τόπο για τους Ιάπωνες όπως έμαθα αργότερα. Καθώς θαύμαζα το μεγαλείο των ανθισμένων κερασιών, των καταπράσινων λόφων, των ήρεμων ποταμών, αντίκρισα μια πύλη κόκκινη και μαύρη οπότε δεν άντεξα να μην ρωτήσω την Ήρα, αν ήξερε τι ήταν, και αν οδηγούσε κάπου και πού.

«Είναι ένα Τορίι », μου είπε και βλέποντας με απορημένη συνέχισε:

«Βρίσκομαι αρκετό καιρό εδώ για να ξέρω. Το Τορίι είναι η παραδοσιακή ιαπωνική πύλη που συναντούμε στην είσοδο ενός σιντοιστικού ιερού. Έχει σχήμα Π και βάφεται όπως το βλέπεις. Περνώντας μέσα από αυτό είναι σαν να περνάς ταυτόχρονα από τον έξω κόσμο στον ιερό όπου κατοικεί μια θεότητα».
« Πώς τον είπες τον ναό;» δεν άντεξα, να μην ρωτήσω.

« Σιντοϊστικό. Ο σιντοϊσμός είναι η επίσημη θρησκεία των Ιαπώνων. Σίντο σημαίνει οδός των θεών


Γεννήθηκε μέσα μου η επιθυμία να περάσω την πύλη και να δω από κοντά πως είναι ένας ναός μιας και δεν έχω ξαναεπισκεφθεί ένα τέτοιο χώρο. Καθώς περιεργαζόμασταν το μέρος η ματιά μου στάθηκε σε μια ξύλινη κατασκευή με μικρά κομμάτια ξύλου που κρέμονταν με λευκές κορδέλες. 

Τα κομμάτια είχαν ζωγραφισμένο ένα Τορίι από τη μια πλευρά και από την άλλη μια φράση στα ιαπωνικά . Και πάλι η περιέργεια μου με παρακίνησε να ρωτήσω τη φίλη μου τι είναι αυτά. 
Μου απάντησε πως οι πιστοί του σιντοϊσμού αφιερώνουν στους θεούς τους αυτές τις ξύλινες κατασκευές με τις οποίες εκφράζουν μια ευχή ή μια επιθυμία. 



...Εντάξει η Κλειώ και η Ήρα, εμείς τώρα!

Διαβάζοντας τη συνέχεια της ιστορίας της Κλειώς νιώσαμε την ανάγκη να ευχηθούμε πάρα μα πάρα πολλά. Θέλαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις μας , τους προβληματισμούς μας , τις ιδέες μας και τις ευχές μας "αλά" ιαπωνικά έχοντας πάντα στο μυαλό μας το περιβάλλον και το μέλλον του. 

Για αυτή λοιπόν την προσπάθεια χρειαστήκαμε φυσικά την πολύτιμη βοήθεια του κ. Κώστα της "Ξυλομανίας" για την κατασκευή του πλαισίου όπου θα κρεμούσαμε και εμείς τα δικά μας αφιερώματα με τις ευχές μας. Χρησιμοποιήσαμε ξύλινα δείγματα από ντουλάπια κουζίνας όπου και θα ζωγραφίζαμε τα Τορίι και πίσω από αυτά θα γράφαμε τις ευχές μας. Εργαστήκαμε και πάλι ομαδικά . Χρησιμοποιήσαμε ξύλινα δείγματα, από αυτά που έχουν οι ξυλουργοί για να δείχνουν τα χρώματα και τις ποιότητες του 
ξυλου...Χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες.




  • Η πρώτη ομάδα ονομάστηκε «Φιλόσοφοι» επειδή αυτή ανέλαβε να βρει πρωτότυπες και «βαθυστόχαστες » ευχές για όλους. 

Οι ευχές - τα αποφθέγματά μας...


  • Δεν μας δικάζει ο δικαστής αλλά οι ενοχές μας
  • Άμα η γη ήταν παιχνίδι του ανθρώπου θα είχε σπάσει από την πρώτη στιγμή
  • Αν η γη ήταν λουλούδι ο άνθρωπος θα την έκοβε και θα τη μάραινε
  • Αν τα πουλιά και τα ζώα μπορούσαν να κάνουν τη διή τους επανάσταση ίσως οι άνθρωποι να καταλάβαιναν τα λάθη τους
  • Εύχομαι η γη να μην κοιτάζει παλιές φωτογραφίες της και να δακρύζει
  • Η γη είναι ο ξενώνας των ανθρώπων, μόνο που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει
  • Αν οι άνθρωποι ήξεραν τι έκαναν στο περιβάλλον, ίσως και να το σταματούσαν
  • Ο πιο όμορφος πλανήτης έχει έναν καταστροφέα...τον άνθρωπο.
  • Αν κάθε άνθρωπος κοίταζε τη δουλειά του, το αποτέλεσμα θα ήταν τελείως διαφορετικό
  • Η γη δίχως το περιβάλλον, είναι σαν το γλυκό δίχως ζάχαρη
  • Εύχομαι τα φυτά να γίνουν πουλιά για να σωθούν από την ανθρώπινη βλακεία

  • Η δεύτερη ονομάστηκε «Κορδελιαστές». Αφού επισκεφθήκαμε ένα κοντινό εργαστήριο κορδελών μας πρότεινε ο ιδιοκτήτης να πάρουμε τα υπολείμματα από το ρέλιασμα και να τα χρησιμοποιήσουμε όπως θέλαμε. Η κορδέλα όμως ήταν διπλή ( δαντέλας και απλής ) που μπορούσε εύκολα να χωριστεί αν απλά τις τραβούσαμε από τα αντίθετά τους άκρα. Φυσικά ήταν σκληρή δουλειά γιατί έπρεπε να ξεδιπλωθούν πρώτα και να χωριστούν αλλά η ομάδα τα κατάφερε μια χαρά , όχι μόνο για εμάς αλλά και για περισσότερες τάξεις. 



  • Η τρίτη ήταν οι «Ζωγράφοι» που πρώτα ζωγράφισαν Τορίι και το ιδεόγραμμα του σιντοισμού στον πίνακα έτσι ώστε να μεταφερθεί σωστά στα δείγματα με πινέλα και τέμπερα. Από την άλλη πλευρά έγραψε ο καθένας μας μια από τις ευχές των «Φιλοσόφων» που μας άρεσε ιδιαίτερα. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...