27 Ιουν 2015

Πες μου γιατί τα παράθυρα των πλοίων είναι στρoγγυλά!

Έχουμε μπει στο καλοκαίρι, με τον καιρό βέβαια να κάνει αρκετά πισωγυρίσματα και τις
οικονομικοπολιτικές εξελίξεις να καταρρακώνουν καθημερινά και περισσότερο τη διάθεσή μας. Ωστόσο, όλοι μας λίγο – πολύ, αρχίζουμε να κάνουμε κάποια σχέδια για τις φετινές καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Κάποιοι θα προτιμήσουν τις οδικές εκδρομές, ενώ άλλοι θα επιβιβαστούν σε πλοία και αεροπλάνα για πιο μακρινούς προορισμούς…


«Το πλοίο θα σαλπάρει το βραδάκι…» και μέχρι να φτάσει στον τερματισμό του, κόβουμε βόλτες πάνω – κάτω, μέσα – έξω, ε, να βγάλουμε και καμιά φωτογραφία για τα social media! 

Στο μεταξύ, παρατηρώντας τον χώρο τριγύρω, έχετε παρατηρήσει το στρογγυλό σχήμα των παραθύρων του; Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε;


Η ιδέα και προσπάθεια για μέσα μεταφοράς που θα διασχίζουν τη θάλασσα, είναι όπως ξέρετε ίσως, πανάρχαια. Σχεδίες, ξύλινες βάρκες… και τώρα κρουαζιερόπλοια! Το υλικό που αρχικά χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή καραβιών, ήταν το ξύλο. Ανθεκτικό υλικό και κυρίως με την ιδιότητα, ακόμη και βρεγμένο να απορροφά κραδασμούς (τάσεις) από τις πιέσεις που του ασκούνταν. 
Τα παράθυρα που πρωτοφτιάχτηκαν σε πλοίο, είχαν ορθογώνιο σχήμα, όπως ενδεχομένως θα περίμενε και η λογική των περισσότερων. Όμως διαπιστώθηκε, πως έχοντας οποιοδήποτε σχήμα με γωνίες, στα σημεία αυτά, ήταν πολύ πιο επίπονες οι πιέσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρωγμές. Έτσι, και σε συνδυασμό με το ότι η μαζική κατασκευή κυκλικών παραθύρων είναι ευκολότερη, αναγκαστικά έγινε μια στροφή προς τα στρογγυλά παράθυρα.


Ισχύει το ίδιο και για τα αεροπλάνα; 
Λόγω υψομέτρου και ατμοσφαιρικής πίεσης, είναι γνωστοί οι περιορισμοί ασφάλειας που υπάρχουν σε ένα αεροπλάνο και στη διάρκεια μιας πτήσης. Ομοίως, παρατηρεί και εκεί κανείς, πως τα παράθυρα δεν είναι τετράγωνα ή ορθογώνια. Δεν είναι όμως ούτε στρογγυλά. Είναι οβάλ!


Το αρχικά ορθογωνιοποιημένο σχήμα είχε απορριφθεί για τους ίδιους περίπου λόγους με το πλοίο, μιας που ειδικά όταν πρόκειται για αεροσκάφος, πιθανή ρωγμή ή σπάσιμο σε παράθυρο μπορεί να προκαλέσει έκρηξη λόγω διαφοράς πίεσης!

Παρ’ όλ’ αυτά, στα αεροπλάνα, προτιμήθηκε το οβάλ σχήμα έναντι του στρογγυλού. Ο ένας λόγος καθαρά οικονομικός, μιας που τα οβάλ παράθυρα χρειάζονται μικρότερη επιφάνεια «γυαλιού» απ’ ότι τα αντίστοιχα στρογγυλά ίδιας επιφάνειας. Οι υπόλοιποι λόγοι είναι περισσότερο πρακτικοί, αφού ένα οβάλ παράθυρο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη εικόνα θέας στους επιβάτες, ενώ παράλληλα, τους διευκολύνει σε αυτό, ανεξαρτήτως του ύψους τους.

Ακόμη και στις διακοπές μας λοιπόν, υπάρχει πάντα λίγος χώρος για Φυσική…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...